Naleśniki jaglane
Jaglane naleśniki
Wiadomo nie od dziś, że kasza jaglana to prawdziwy skarb!
Jest polecana w profilaktyce nowotworowej, poza tym pomaga obniżyć cholesterol, wpływa korzystnie na pamięć oraz pomaga w detoksykacji organizmu.Warto wprowadzić ją również do diety najmłodszych.
Na szczęście łatwo ją przemycić, gdyż nadaje się zarówno do potraw na słono jak i na słodko.
Składniki:
Pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
Szklanka mąki jaglanej
Szklanka mleka
1 jajko
Łyżeczka oleju
Szczypta soli
Szczypta cukru
Przepis:
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, aż do konsystencji gęstej śmietany. Gdy ciasto jest za rzadkie, to dodajemy mąki, a gdy zbyt gęste – mleka.
Na środek rozgrzanej patelni wylewamy ciasto. UWAGA! Naleśniki mogą trochę się kruszyć przy odwracaniu, dlatego lepiej robić mniejsze niż normalnie.
Dodaj komentarz